MomFidence

Hvor meget skal en baby sove?

Det evige spørgsmål, som alle forældre på et aller andet tidspunkt spørg om, flår håret ud af hoved på sig selv over, og som giver anledning til konstante bekymringer:

Hvor meget skal baby sove?

Der er ikke et entydigt svar på det spørgsmål. Der er stillet nogle retnings linier op fra sundhedsstyrelsen, som kan give en indikation. 

Hvor meget skal baby sove?

  • 1- 4 uger: Det nyfødte barn sover i kortere perioder á 2-4 timer døgnet rundt. I alt sover det ca. 15-18 timer i døgnet.
  • 1-3 måneder: Barnet kan efterhånden sove ca. 3 timer ad gangen og er mere vågen om dagen. Sover i alt ca. 14-15 timer i døgnet.

  • 4-5 måneder: Barnet har brug for at sove tre-fire gange i løbet af dagen. Om natten kan det ofte sove op til 4-5 timer sammenhængende. Sover i alt ca. 14-15 timer i døgnet.

  • 6-12 måneder: I begyndelsen sover barnet tre lure i løbet af dagen, senere bliver det til to. Når barnet nærmer sig 1 år, kan det måske sove ca. 6 timers sammenhængende søvn om natten. Sover i alt ca. 14-15 timer i døgnet.
  • 1-2 år: Om dagen sover barnet en eller to lure. I alt sover det 12-14 timer i døgnet. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Men et godt råd fra mig, vil være at tage alle de retningslinier og smide dem ud af vinduet, for du bliver alt for frustreret på baby over at den ikke lige passer ind, i de skemaer. eller føler dig som en dårlig mor fordi baby ikke følger ‘normen’

Sådan er der ingen der skal føle sig!!!

Alle babyer er forskellige, der gælder i alle spekter, men nu hander dette indlæg om søvn.

Og uanset hvordan vi vender og drejer det er vores små børn lige så forskellige og med forskellige behov som voksne.

Når jeg alligevel har brug for at skrive om søvn, selv om der er skrevet stolpe op og ned omkring søvn, og ved ved at du kan google dig til 100000 forskelliger svar. Så er det fordi det er så vigtigt for mig at give din en mulighed for at gribe baby søvn ad på en måde der båder er mere kærlig for dig barn og dig. 

Et syn der giver ro fordi det handler om alt andet end at få baby til at tilpasse sig skemaer og råd for bøger det på ingen måde kender din baby. De eneste der virkelig kender din baby er dig selv og din partner og mit bedste råd er at i kigger på jeres baby og ser hvad behov der er i forhold til søvn.

Der er mange forskellige måder at vælge at baby skal sove handler om at alle får så god og tryg en søvn som muligt.

lad mig her liste forskellige muligheder op.

Hvor skal baby sove

  • Samsovning i jeres seng
  • ved siden af sengen i en vugge elle lift
  • bedside crip

Jeg er klart fortaler for samsovning, af den simple grund at det fungere for os. Vi har en KÆMPE seng der måler 2,5 meter i bredden og der kan vi sagtens alle sammen være uden at ligge i lag.

Jeg elsker at have min datter tæt på, og kan næsten slet ikke forstille mig at hun en dag ikke har det behov for tryghed, som hun har lige nu.

Men jeg kender også mødre hvor det sket ikke fungere og så er det jo ikke sådan man skal sove. Der er nogen der sket ikke får lukket et øje, og nogen hvor man forstyrre babys søvn mm. og det skal der lyttes til.

Kigger man helt videnskabelift på det, så har baby brug for at sove tæt på mor og far, da det giver tryghed, der er simpelthen indbygget i os, men ingen regler uden undtagelser. 

Det er er aller vigtigt når det kommer til søvn, er at du har det godt med din beslutning, og at baby trives. Og har skal du lyttet til din mavefornemmelse. Det er kun dig der der ved hvad der er det rigtige for dit barn og dig.

Hverken bedsteforældre eller din veninde som har været turen igennem flere gange, eller din søde sundhedsplejerske, kan fortælle dig hvad der er det rigtige at gøre. Du kan lytte til deres råd og så du tage det med, der giver mening for dig. 

Og resten? Ud med det, det skal ikke fylde hos dig. Det der betyder noget er at du og din baby trives. 

Det giver nemlig selvværd til dig, og på sigt vil det også være mere og bedere selvværd til dit barn.

Mødregruppen

Jeg har oprette en mødregruppe, på facebook, der har til hensigt at vi støtter hinanden.

Her er der plads til alle og alle sprøgsmål er velkomne.

Det handler om at give råd videre fra mor til mor, at have et sted hvor man kan få vendt sine bekymringer uden at føle sig dømt.

Skal du med?