Amning kan være lidt af et minefelt.

 Det er ikke nemt, for om man ammer eller ej, om 

det er lang eller kort tid, så vil der altid være nogen der har en anden mening.

Det er meget kulturelt bestemt hvordan og hvor meget kvinder rundt omkring i verden ammer. 

I vores samfund  er det efterhånden blevet lidt af en krigszone, man må ikke amme offenligt, man er kun en rigtig mor hvis man ammer, giver man flaske er man en fiasko osv. Retorikken er hård og vi er hurtige til at dømme.

Kigger vi på det, helt videnskabeligt, så er amning det sundeste valg til små babyer. 

Når det så er sagt, så ligger den gode mor ikke i brysterne!!

Og selv om jeg ammer min datter uden problemer, så priser jeg mig lykkelig for at der er gode alternativer til dem der ikke kan eller vil amme.

Men hvor længe skal man så amme sit barn?

Der er ikke noget at sige til at mange er forvirret og føler sig forkerte når det kommer til valg af amning. For begynder du at søge lidt på emnet finder du mange forskellige bud på hvad der er rigtigt og forkert.

Selv sundhedsstyrrelsen har i deres nye vejledning til sundhedsplejesker fokus på at der er brug for, at mødre får mere hjælp til amning. 

Og det er godt, for når noget så naturligt, som amning, bliver udskammet, nedgjort og ligefrem seksualiseret, ja så er det behov for en ændring. På sygehusene er der mange der ikke får vejledning, der er ammefremmende og mange af dem der virkelig gerne vil amme, tyer til private ammevejledere, for at få etableret amningen og få hjælp til eventuelle komplikationer.

 

Danmark og WHO er ikke helt enige om anbefalinger, og det der virkelig slår mig er at de danske anbefalinger (selv om de er reguleret i 2018 og markant forbedret) er langt mindre ‘ammevenlige’ end WHO’s. 

Du kan se om sammenligne anbefalingergene her under:

Sundhedsstyrrelsen anbefaler:

  • Fuld amning til omkring 6 måneder
  • Delvis amning til 12 måneder eller længere
  • Så meget hud-mod-hud kontakt som muligt de første dage
  • Hyppig amning, mindst 8 gange i døgnet 
  • ved 9 måneders alderen bør barnet være igang med en varieret kost

WHO anbefaler:

  • amning i minimun 2 år
  • Am så ofte som barnet vil hele døgnet
  • introducer først mad  når baret er 6 måneder
  • fra 6-12 måneder kan modermælk dækker over halvdelen af barnet nærings indtag
  • fra 12-24 kan  modermælk dække en trejdedel af barnets nærings indtag 

At blive mor er både smukt og sårbart

Vi skal passe på os selv og hinanden. 

Det er ok at vi har vores egne holdninger, og det er lige så meget ok for andre at have deres. 

Hvor længe og hvor meget du ammer er individuelt, men jeg synes det er ærgerligt at vi i danmark har en holdning til at amning ikke skal vare alt for længe, for så er det bare en dårlig vane. At det er noget vi har taget så meget distance fra, at nogle mødre synes det er unaturligt.

Det kræver en holdningsændring!

Al ny forskning viser at babyer har brug for nærvær og tryghed, og ud over næring så opfylder amning lige præcis det, hos små børn.

Som nybagt mor, har du ikke brug for at få presset andres meninger ned over hoved, uanset hvor velmenende de er. Du skal finde dig selv, i din nye rolle og det skal der være plads og støtte til.

Jeg har en datter på 2 år og mens jeg skriver dette så ammer jeg hende stadig. Jeg er også gravid i uge 31 og har tænkt mig at amme baby i maven også, lige så snart den kommer ud, og gerne flere år frem.

Der er mange kvinder der oplever at blive mødt af fordomme når det handler om at give sit barn næring. Jeg har spurgt mine dejlige følgere, på facebook, om de ville fortælle om de fordomme de har mødt:

 

 

De ammende kvinder fortæller at de fordomme de møder er:

  • Ammer for længe
  • Ammer for kort tid
  • Amning er moderens behov
  • Dårlig vane
  • Tager barnet appetit fra fast føde
  • Det er ulækkert og unaturligt
  • Det må ikke være en religion
  • Og den virkelig grove: det er sexuelt
 

Mødre der giver deres børn flaske fortæller at de fordomme de møder er:

  • Det er fordi de ikke gider at amme
  • De er dovne
  • De er egoistiske
  • De har ikke sat sig ind i hvad det vil sige at være mor
  • De er ikke ordenlige mødre
 
Min datter lige knap en uge gammel

Så kære mor

Nå du tager et valg om hvordan du vil ernære dit barn, så er det vigtigt at du føler dig støttet, hørt og vejledt. Også hvis du må ændre på din beslutning.

Du kan gøre rigtigt meget selv ved at sætte grænser, og stå ved dig selv og dine værdier. Dette er ikke altid så let gjort, som det er skrevet. 

Det kan være svært at sige fra over for mennesker du holder af. Det kan give en følelse af at være utaknemmelig eller skam. Det er gamle overbevisninger der taler og de gavner hverken dig eller din amning.

Derfor vil jeg gerne slå et slag for at vi begynder at støtte hinanden og rumme at vi er forskellige. Det har jeg lavet en facebook gruppe om. En mødregruppe hvor alle er velkomne og hvor vi støtter hinanden. Du finder gruppen lige HER

Du er dine børns ambassadør og du ved aller bedst, hvad der er rigtigt for dine børn, din familie og ikke mindst dig selv. Derfor bør du sætte dig selv et sted hvor du bliver set og hørt, og lytter andre ikke til dig, så start med at lytte til dig selv.

 

Så kort sagt:

Hold fast i dig selv, stå ved din beslutning. 

Lad andre have deres mening, den har intet med dig at gøre.

Husk at alle børn er forskellig og har forskellige behov. Så du kan hverken putte dem ind i et mad-skema, eller en vægtkurve. ONE DOES NOT FIT ALL

 

6 gode råd til et vellykket ammeforløb:

 
  1. Beslut dig for at du vil amme
  2. Stol på at dit barn og dig kan amme
  3. Forbered dig på amme-eksamen
  4. Tænk over hvordan logistikken omkring de praktiske opgaver hjemmet skal løses mens du koncentrere dig om dit absolut vigtigste arbejde – at amme
  5. Indret din ammehule
  6. Sig nej til flaske og modermælkserstatning

Mia Bjørnfort fra Ammemafiaen, der er frivillig ammevejleder, er kommet med de gode råd. Du kan læse hele Mias blogindlæg om at amme HER

 

Vil du slippe gamle overbevisninger?

En selvværdshealing er en fantastisk måde at give slip på det gamle overbevisninger. Få plads til nye værdier og dermed mere overskud til at være den mor du drømmer om. Når du begynder at tage dig af dig selv, så vil du også være et sted hvor du meget bedere kan tage dig af andre. Du bliver nød til at fylde dig selv op med kærlighed, for ikke at blive drænet af at tage dig af andre.