MomFidence

Nissedør, hyggeligt, sjovt og en lille løgn

Julen er magisk, specielt når man er barn og der pludselig er en nissedør i væggen.

Må du godt lyve fordi det er december, og hvad sker der inde i hoved på dine børn, når de opdager at mor og far løg?
“Laver nissen ballede fordi jeg ikke er god nok? Har jeg mon fortjent en gave? Finds julemanden i virkeligheden eller er det bare en leg vi leger?”

De sidste år har nissedørene fået deres indtog, de er både hyggelige og sjove. Jeg glæder mig, til lille mus bliver stor nok til at lege med.

Jeg fascineres over hvor kreative folk er, omkring deres nissedøre. I år har jeg fundet ud, af at det er meget større en jeg vidste. Takket være, en meget sød veninde, der har inviteret mig ind i, ikke mindre end 2 grupper, der kun handler om nissedøre, tak for  det <3

folk har så meget fantasi, deres nisser kommer igen år efter år, de bliver gift, og holder fester. I nogen hjem kan børnene kigge ind i nissebo. Se at nissen har læst avis,  glemt sine nøgler eller andre hverdags ting. Jeg er kæmpe fan!

Jeg bliver bare også nød til at komme med et MEN:

Det nytter ikke noget at vi bruger energi på at bygge en fantasi op i vores børn, og så på et givet tidspunt, er det bare “guess what honey, mor og far har løjet.”

Når børn opdager at det de troede var sandheden, “for det har mor og far sagt”, opdager at sådan er verden ikke, så kan de godt tage det meget dybt ind.

Børn er pr definition meget loyale og har stor tillid til deres forældre. Derfor er det også vigtigt at den ikke bliver brudt, for kan inde i små holder godt blive kæmpe stort. De kan føle mindreværd, og sætte spørgsmåls ting ved om hvad der ligger til grund for løgnen, og for dem vil konklusionen være at det er dem selv, og det kan vokse sig til et dårligt selvværd.

Det er lidt det samme som med Julemanden. Børn får ondt i maven over om julemanden kommer, om de nu har været søde nok til at få gaver. Vi stresser vores børn og sætter spørgsmål tegn i dem, om de nu er gode nok som de er. Det kan hurtigt blive endnu et barometer, som børn måler sig selv på.

“Kan nissen nu lide mig, eller driller han/hun hvis jeg ikke gør det helt rigtigt.”

Børn i dag bliver vurderet hele tiden, og det er altså ikke godt for selvværdet. Der er ingen, hverken voksne eller børn der kan lide at følge sig vurderet. Det giver nærmest med garanti mindreværd.
Som voksne har vi et ansvar for at vores børn har et godt selvværd, og i december kan vi hjælpe dem ved ikke at lyve for dem.

Nissedøren er en leg.

Det skal fra starten være klart at det er en leg. Noget som er hyggeligt og sjovt og som vi leger hvert år i december. Der må selvfølgelig godt være mystik, der må også godt være dril. Så længe det er noget dit barn synes er sjovt, og som han/hun ikke ligger vågen om natten over.

Begynder dit barn at spørge ind til om nissen virkelig findes, eller om julemanden er virkelig, så er mit bedste råd, og det eneste gangbare svar her hjemme: “Det er noget vi leger”. Sætning kan selvfølgelig varieres, men det skal være helt klart at det er en leg.

Bliver der spurgt mere ind til det, så må svaret uddybes: “Det er en leg mor og far leger med dig i december”. Dit barn skal ikke være i tvivl om at det er en leg, og at mor og far er med. Derfor kan legen jo godt fortsætte år efter år. Måske dit store barn oveni købet, på et tidspunkt vil hjælpe med at finde på, hvad der skal ske hvis der er mindre søskende.

Det handler om at vi som voksne skal vise at vi er til at stole på, også når kalenderen rammer december. December er en måned der er meget fyldt, der sker noget alle steder. Der er mange traditioner og der kommer nyt til hele tiden. Der skal følges med i julekalenderen, der skal pakke kalendergaver op, åbnes julekalender, laves gaver og så skal der også lige holde øje med at nissen ikke laver ballade, eller at man få gjort den sur.

Måske kan små selvværd opgaver flettes ind i legen. Nissen kan spørge ind til hverdagen, og få dit barn til at reflektere over hvad han/hun hun er god til.

Så længe det er en leg, og ikke en løgn, er det fantastisk, magisk og sjovt, at have en nissedør i december.