Nu skal du møde en kvinde, som på alle måder er helt på linje, med mine egne overbevisninger. Det er med stolthed at jeg i dette blogindlæg vil give ordet til Anna Knakkergaard
God læselyst
Om Anna Knakkergaard
Anna er uddannet læge og klinisk hypnoterapeut, og så er hun mor til en hel håndfuld børn i alderen 8-17 år. Anna brænder for at hjælpe mennesker til et liv i bedre balance og bruger hypnoseterapi til dette formål. Hun laver terapeutisk behandling af børn, unge samt enkelte voksne, ligesom hun uddanner, underviser og superviserer andre sundhedsprofessionelle.
For nyligt lancerede hun HypnoBaby, som er en app, der tilbyder professionelle hypnoselydfiler til kvinder (og par) før, under og efter gravitet. Alle HypnoBabys hypnoser er udviklet på baggrund af klinisk erfaring og den eksisterende forskning på området.
Du skal være noget for dig selv, før du kan være noget for andre – også dit barn
Der er en grund til, at du i flyveren under en nødssituation skal tage iltmasken på selv, før du hjælper andre. Du kan nemlig ikke være noget for andre, når du ikke først og fremmest er noget for dig selv – og det gælder også i rollen som mor for dit eget barn. For at kunne give noget til andre, skal du have noget at give af. Sådan er det bare. Ellers bliver det en stakket frist, og selv reservetanken løber tør på et tidspunkt.
Som mor og omsorgsperson kan du nemt komme til at tænke det den anden vej rundt. At du først og fremmest skal være noget for andre – tage dig af, drage omsorg, trøste, hygge om, ordne og rydde op. Og når der så lige er kommet styr på det hele, skal du endelig slappe af eller lave noget, du har glædet dig til. Men sådan hænger tilværelsen bare ikke sammen. Der er altid mere, du kunne gøre; tøj, der trænger til at blive vasket, akut mangel på strømper uden huller, eller ”hvornår har vi egentlig sidst haft børnene med på biblioteket?”. Jeg har haft hundredevis af dage, hvor jeg faldt halvdød om, før jeg nogensinde fik sat mig ned og bare drukket en kop kaffe eller kigget ud ad vinduet. Jeg er heldigvis blevet klogere og lidt bedre til at finde mine små pauser i hverdagen, og mine børn er endda blevet så store, at de selv smører madpakkerne, og der bliver tid til at løbe en tur indimellem.
Pointen er, at du bliver nødt til at tage dig lidt af dig selv og sørge for, at du er tanket bedst muligt op. Og det gælder både mad, søvn, hvile, hyggesnak med din gode veninde og 15 minutters ”mor-tid” i solen med bare tæer en gang i mellem, mens ungerne (gud bedre det!) bliver overladt til ipad’en et øjeblik. Det er helt okay. Selvfølgelig handler forældreskab også langt hen ad vejen om at være i stand til at tilsidesætte egne behov, men som regel er der mulighed for at være langt mere kærlig og omsorgsfuld over for dig selv, end du måske går og tror eller prioriterer. Hvis du er som mange andre, får du sikkert hurtigt dårlig samvittighed, når vasketøjet begynder at vokse ud af kurven eller, der for tredje gang på en uge er rugbrødsmadder med leverpostej på menuen. Måske skammer du dig, fordi du forestiller dig, at alle andre mødre kan overkomme mere end dig, eller måske føler du skyld, fordi du ikke orkede at tage med til (endnu et) klassearrangement.
Hvad kan vi egentlig bruge skyld og skam til?
Godt spørgsmål! Man kan måske undre sig over, at følelser som skyld og skam overhovedet eksisterer, men det er der faktisk nogle rigtigt gode grunde til. De grunde handler primært om, at vi skal kunne fungere i sociale fællesskaber, hvor vi tager hensyn til hinanden og ikke går rundt og kun tænker på os selv. Evnen til at kunne føle skyld og skam er noget af det, der er med til at socialisere os og lære os at kende forskel på rigtigt og forkert. Det typiske eksempel på et menneske, der ikke kan føle skyld og skam, er psykopaten, der uafladeligt søger at opfylde sine egne behov uden hensyntagen til andre, og som nemt kommer til at udgøre en fare for samfundet.
Derfor er det rigtigt godt, at vi oplever ubehagelige følelser, når vi gør andre kede af det eller overtræder deres grænser, for på den måde kan vi tydeligt mærke, når noget ikke er så hensigtsmæssigt.
Men hvad er så problemet med skyld og skam? Problemerne opstår, når disse følelser kammer over og kommer til at fylde alt for meget. Det kan være, når vi påtager os ansvaret for noget, som vi slet ikke er herre over. ”Jeg er en rigtig dårlig mor, når mit barn græder så meget”, eller ”jeg er ikke god nok, når nu jeg ikke kan blive gravid”. Det kan være i tusindvis af situationer, at skyldfølelsen eller skammen kommer ud af proportion. Det er f.eks. også ofte skam, der forhindrer os i at tale åbent med andre omkring, hvilke problemer og konflikter, der udspiller sig i vores privatliv.
I det moderne samfund, udspiller der sig efter min mening efterhånden en ”perfekthedskultur”, hvor der er uendelige muligheder, og vi alle helst kontinuerligt skal stræbe efter nye mål. Problemet er bare, at det aldrig stopper. Vi kan aldrig slå til, hvis vi skal kunne alt. Selvfølgelig er det bedst, når vi ikke skælder ud, har overskud til at lytte eller møder verden med et smil, men hvis vi samtidig skal bage de flotteste cupcakes, træne op til et maraton (for det gør alle andre jo!) og skyde de bedste ”vi hygger os helt vildt og slapper sindssygt meget af, mens vi er super nærværende med vores børn”-billeder til Instagram, så løber vi tør for tid, overskud og energi.
Den gode nyhed er, at vi er ”gode nok”, når vi bare er os selv. Vi kan lave tusindvis af fejl i forbindelse med opdragelsen af vores børn og stadig give dem de bedste forudsætninger for et godt liv.
Hvad har hypnose med selvværd at gøre?
I mit kliniske arbejde med hypnose spiller fokus på selvværd altid en rolle. Hypnose er bl.a. vist at være effektivt til at mindske stress, angst og depression, og min erfaring er, at det også har en betydelig positiv effekt på selvværdet. De fleste har stor gavn af at tage kontakt til deres indre kerne og få styrket selvværdet. Mange opdager, at de behandler sig selv uden den respekt og kærlighed, de har brug for, og som de fortjener!
I mit arbejde med HypnoBaby har jeg haft stort fokus på, at hypnoserne i appen skal være med til at understøtte og opbygge selvværdet, da det har en afgørende betydning for vores livskvalitet, uanset hvor vi står i livet. Et godt selvværd er et vigtigt fundament for, at vi kan trives godt og også være noget for andre.
En kvinde skrev til mig: ” Jeg har netop hørt lydfilen “Du er god nok”. Med fertilitetsbehandling har mit selvværd fået et knæk. Jeg føler mig ofte ikke hel, jeg omtaler ofte min krop og mig selv fejlslagen. Denne lydfil handler om at booste selvværdet, at “jeg er unik, og derfor har værdi”. Jeg lod tårene trille, fordi jeg opdagede, hvor hård jeg er ved mig selv. I lydfilen blev jeg bedt se mig selv som er lille nyfødt barn- der er elsket – ikke for det det kan, men det det er ❤.”
Dette smukke og tankevækkende citat beskriver på fineste vis, hvordan arbejdet med hypnose og selvværd kan være.
Husk på, at du er lige præcis, som du skal være, fordi du er dig!
Tusind tak, fordi du læste med.🌷
Hvis du har lyst til at vide mere om HypnoBaby eller om hypnose, kan du læse mere på hjemmesiden https://hypnobaby.dk, hvor du også finder min egen blog og har mulighed for at tilmelde dig mit nyhedsbrev.
Du kan også følge mig på Instagram eller Facebook – søg på @hypnobaby.dk
De kærligste hilsner